La Conreria d´Scala Dei

Han blev förälskad i Priorat

Bodegan grundades 1997 av tre vänner – en präst, en lärare och en vinmakare och är uppkallad efter 1100-talets Cartoixa d’Escaladei, ett karthusisk kloster som nu ligger i ruiner i den närliggande byn Scala Dei vilket betyder Guds stege.

Den mycket begåvade och energiska Jordi Vidal är vinproducenten och drivkraften bakom projektet. Han blev förälskad i Priorat när han studerade vinodling och vinologi i närliggande Falset och har stor respekt för regionen och dess rika historia när det kommer till vinproduktion. Bodegan äger och hyr cirka 25 hektar. De flesta vingårdar är över 30 år, men vissa så gamla som 80 år.

Det mest unika och förvånande är att Jordi började med att plantera 70 procent av sina vingårdar med vita druvor. En sådan ovanlig omständighet i ett övervägande rött vinområde gjorde att deras vita Priorat från 1997 således är deras flaggskeppsvin. La Conreria d´Scala Dei var den första producenten som gjorde vitt vin i Priorat

La Conreria d´Scala Dei är idag den till ytan största ekologiska vingården i Priorat.
All skörd sker för hand och det är inte så svårt att förstå när man tittar runt i vingårdarna.

Vinerna är kända för sin karaktäristiska smak som kommer från den unika jordmånen i området. Jorden är täckt med en blandning av svart skiffer och kvarts som kallas Licorella. En blandning som definierar vinerna från Priorat.

Lägg därtill höjden, de dagliga temperaturvariationerna och microklimatet som avspeglar sig i form av vinets aromatiska nyanser, balans och finess, syra, mineralitet och stora fruktiga smak.