La Cave Anne de Joyeuse

Pionjärerna i Limoux!

I provinsen Languedoc-Roussillon i södra Frankrike, i lilla Limoux för att vara exakt, finns vinhuset Anne de Joyeuse. Redan 1868 bedömde doktor Guyot (fransk läkare som egentligen blev mer känd för sitt arbete inom vitikultur och så småningom gav namn åt det populära uppbindningssystemet Guyot) att Limoux var en utomordentlig plats för vinproduktion i allmänhet och för röda viner i synnerhet. Det stämmer än i dag. Inte konstigt att Cave Anne de Joyeuse slog rot just här år 1929. Vinodlare på platsen har under årens lopp insett att klimatet lämpar sig särskilt väl för de nobla druvsorterna merlot, cabernet sauvignon och chardonnay, som också vuxit på husets mark sedan 1972.

La Cave Anne de Joyeuse har vingårdar som sträcker sig över Limoux och dalarna i departementet Aude. Odlingarna är grovt uppdelade i tre zoner med olika klimat och jordar. Antal meter över havet kan variera mellan 100 och 600 beroende på läge, och beroende på zon kan klimatet vara antingen oceaniskt (milt), medelhavsinfluerat (varmt och torrt) eller pyreneiskt (svalare). Lägen med högst höjd är svalast och ger senast druvmognad.

Miljöengagemanget är stort och viljan att bevara biologisk mångfald i närmiljön är central i verksamheten. Cave Anne de Joyeuse har sedan 1994 märkningen Protect Planet®, som omfattar att producenten använder en sund mängd vatten, jobbar mot att hålla ett ekologiskt jordbruk och försöker minska användandet av maskiner på gården, för att nämna några exempel.

Huset har också varit drivande i arbetet med att få området att nå AOC-status, både för vita och röda viner. Det uppnåddes 1989 respektive 2004 och denna ursprungsbeteckning innebär en kvalitetsgaranti. Man kan konstatera att Cave Anne de Joyeuse är riktiga pionjärer i Limoux!


Anne de Joyeuse Original Malbec
Restaurangsortiment [89:-] 112:-