Ver Sacrum tar europas druvortill argentinska höjder

En hyllning till det avskalade, äkta och naturliga. Det är så vinmakare Eduardo Soler i Argentina vill beskriva sina drickvänliga viner, där frukten skiner. ”Vi strävar efter osminkade och klunkvänliga viner, som samtidigt är eleganta och lätta att sätta till mat”, säger Eduardo och beskriver uttrycken som en smula primitiva och jordnära, tillverkade med så liten påverkan som möjligt. Nu anländer tre ypperliga exempel på Eduardos filosofi, två på glänsande garnacha och ett på hemlig druvblend – Ver Sacrum, Gloria och Irreplicable.

Eduardo Soler

Det hela startade i ett garage i Uco Valley, Mendoza. Platsen där det händer massor, när det gäller höghöjdsodling och viner med slanka, fräscha uttryck. Ver Sacrum tog sin början i projektform kring 2012, när Eduardo tillsammans med vänner tog garnacha och andra europeiska druvor till nya höjder, även bokstavligen. Ofta kring 1100 meter över havet. Här är variationen i temperatur mellan natt och dag stor, vilket främjar syran i druvorna och i sin tur den där fräschören som applåderas av vinpubliken.

”Vi vill gärna att årgången ska märkas i vinet. I osminkade, fruktdrivna viner måste det få vara naturliga skillnader beroende på utfallet av varje säsong”, säger Eduardo. Den nakna stilen uppnår Ver Sacrum genom att arbeta med kallmaceration och kolsyrejäsning, naturlig jäst, ingen eller kort skalkontakt, kärl av stål och betong, försiktig eller ingen fathantering samt minsta möjliga dos av svavel. Metoden med kolsyrejäsning ger en bredd av fina aromer, mjuka tanniner och blekare färg, tack vare en ”snällare” typ av extraktion.

Mångfald på druvlistan

Sagt och gjort, mark i Uco Valley var nästa steg. Och även om garnacha var inspirationen och den druvsort som Eduardo och vännerna i ”Team Garnachista” planerade att importera från Europa, blev det omkring tiotalet sorter när det väl var dags. I dag har Ver Sacrum odlingar på tre platser – i Uco Valley, Maipo och Alto Verde. Och på druvlistan finns, förutom garnacha, även monastrell, carignan, rousanne, marsanne, mencía, syrah, teroldego och nebbiolo. All odling sker med hållbara metoder och arbete mot ekologisk certifiering pågår, den tidskrävande processen är igång.

”Vi strävar efter osminkade och klunkvänliga viner, som samtidigt är eleganta och lätta att sätta till mat”

Finca La Cayetana

Odlingarna i Maipo ligger vid Finca La Cayetana, en egendom Eduardo och hans fru Emilia köpte 2013 och har låtit restaurera. Här fanns gammal vinmakartradition med hantverksmässig prägel, vilken paret tagit vidare i en annan produktserie under namnet La Cayetana. Ambitionen är att rädda gamla vingårdar med bortglömda lägen och att använda gamla och traditionella metoder vid vinframställningen. Vad sägs exempelvis om vitt vin på criolla blanca med en tillsats av tre andra druvor som legat under flor? Hur intressant som helst och något att återkomma till.

”Vi vill gärna att årgången ska märkas i vinet. I osminkade, fruktdrivna viner måste det få vara naturliga skillnader beroende på utfallet av varje säsong”

Aktuellt i glaset

Men nu är det garnacha som ska få glänsa i glaset genom vinerna Ver Sacrum och Gloria, som vi har stiftat bekantskap med sedan tidigare, medan sanslöst snygga Irreplicable är en nykomling som bjuder på en hemlig blend – vi kan i alla fall avslöja att en trendig druva från Spanien är högst inkluderad.

Ver Sacrum är ett lätt, ljust vin med förvånande smakrikedom och kropp, en härlig version av den ”raw model” Eduardo hittade i spanska Gredos. Gloria tar ett steg till i den djupare riktningen med tätare frukt och koncentration, samtidigt läskande läckert. Hemlighetsfulla Irreplicable görs bara de år när druvmaterialet är riktigt tipptopp. Ett vin i lite fylligare stil, även detta med stor fräschör från de riktigt höga höjderna i Los Chacayes. Ver Sacrum levererar, vill vi påstå.

Ver Sacrum | Argentina

Läs mer om producenten och aktuella viner här