Domaine Jessiaume

Med hållbara metoder och attraktiva priser

Domaine Jessiaume tronar sedan 1850 i den lilla kommunen Santenay i Bourgogne, men sträcker sig över 9 hektar mark i en större del av Côte de Beaune – Santenay, Auxey-Duresses, Beaune, Volnay och Pommard. Druvan pinot noir dominerar odlingarna, men även en liten del chardonnay har sin givna plats här, som så ofta i Bourgogne.

Domänen jobbar med små, noga kontrollerade volymer, cirka 40 000 flaskor om året produceras och allt skördas för hand. Medelåldern på vinstockarna är 40 år, vingårdarna sköts omsorgsfullt enligt hållbara metoder och med stor respekt för naturen. Sedan årgång 2019 innehar Domaine Jessiaume ekologisk certifiering.

Egendomen ägdes tidigare av den skotske affärsmannen Sir David Murray, som gjorde stora investeringar i verksamheten med möjligheter till en hantverksmässig produktion av hög kvalitet. Sedan år 2020 ägs Domaine Jessiaume av Jean-François Le Biogot som fortsätter kvalitetsarbetet, bland annat med ytterligare investeringar i vineriet.

Målsättningen är att med ekologisk inriktning och genomgående skonsamma metoder hålla en jämn och hög kvalitet. Arbetet innefattar bland annat handskörd och manuell sortering, minimal påverkan på vinet under produktionen, naturlig jäst och naturlig klarning. Ansvarig för både odlingar och produktion är i dag vinmakare William Waterkeyn.

Till skillnad från många andra producenter i Bourgogne har Domaine Jessiaume aktivt försökt hålla överkomliga priser, för att bra viner inte ska vara utom räckhåll för majoriteten av konsumenterna. Det är väl ändå glädje på flaska!