Domaine de l´Alliance

Hyllar det naturliga kretsloppet och salamandern

Vi har hittat en liten pärla i Sauternes som är mer känd för sina slott än för de hårt arbetande vintalanger som jobbar med jorden och gör vinet själva. Valérie och Daniel Alibrand är en av de modiga som jobbar stenhårt och tror på det ekologiska kretsloppet på den 9 hektar stora vingården. Man producerar Sauternes av världsklass som dessutom är ekologiskt certifierad, men även vita fantastiska viner som är under konvertering till ekologiska.

Valérie och Daniel startade upp Domaine de l´Alliance 2005. Gården ligger i byn Fargues där de har lyckan att ha gamla vinstockar att arbeta med. Snittåldern ligger på 40 år vilket bidrar till att ge en fin komplexitet till vinerna. Man arbetar också med låga skördeuttag. Normalt ligger det på 24 hektoliter per hektar men där Alibrands bara tar 10–13 hektoliter, lika lågt som hos Chateau Yquem!

Domaine de l´Alliance började arbeta hållbart redan från början. Nu har man påbörjat arbetet med att konvertera alla vingårdar till ekologiska där Sauternes var först ut. Man hyllar det naturliga kretsloppet och salamandern, som så ofta syns i deras vingårdar bland andra djur och växter, har blivit gårdens symbol och återfinns på alla etiketter.