Domaine de l´Alliance

Med en hyllning till kretslopp och salamandrar

Det här är en liten pärla i Sauternes, som annars är mer känt för sina slott än för de hårt arbetande vintalanger som jobbar med jorden och gör vin på egen hand. Valérie och Daniel Alibrand är en av de modiga producenter som jobbar stenhårt, med en tro på ekologiskt kretslopp, i sin nio hektar stora vingård. Paret producerar sauternes av världsklass och den är dessutom är ekologiskt certifierad. Man gör även vita, fantastiska viner på druvor från odlingar som är under konvertering till ekologiska.

Valérie och Daniel startade Domaine de l´Alliance år 2005. Gården ligger i byn Fargues, där de har lyckan att ha gamla vinstockar. Snittåldern ligger på 40 år, vilket bidrar till att ge en fin komplexitet till vinerna. Man arbetar även med låga skördeuttag för ytterligare koncentration. Normalt ligger uttaget på 24 hektoliter per hektar, men Valérie och Daniel tar bara ut 10–13 hektoliter, ett lika lågt uttag som hos Chateau d’Yquem!

Domaine de l´Alliance har arbetat på ett hållbart sätt redan från starten. Nu har arbetet med att konvertera alla vingårdar till ekologiska påbörjats. Man hyllar det naturliga kretsloppet och salamandern, som så ofta syns i vingårdens fauna, har blivit gårdens symbol som återfinns på alla etiketter.