Château de Lascaux

I skydd från mistralvinden

Vingården har varit i familjens ägo sedan 1984 då Jean-Benoit Cavalier tog över från familjen Knight, som då drivit den i 13 generationer. År 1990 var moderniseringen klar och Château Lascaux startade sin produktion. I dag har man 85 hektar vinodlingar med tillhörande 300 hektar skog och mark bestående av pinjeträd, ek och en flora med vildväxande örter, kallad ”garrigue” på franska.

Skogen och berget Cevennes skyddar mot mistralvinden och ökar den biologiska mångfalden i området. Pic Saint Loup är en ny appellation sedan 2016 och den ligger norr om Montpellier. Här domineras jordmånen av kalksten, Lascaux är en sorts kalksten som är vanlig just i området kring vingården. Klimatet påverkas både av Medelhavet och det kontinentala inlandsklimatet, där skillnaden mellan dag- och nattemperatur är påfallande. Det unika mikroklimatet bidrar även till en lång växtsäsong som ger komplexitet till vinet.

Jean-Benoit är en passionerad vinmakare som värnar om naturen och dess kretslopp. Sedan 2006 odlar man ekologiskt och det fina arbetet har resulterat i finessrika, rena och komplexa viner av väldigt hög kvalitet.