Champagne Jacquinot & Fils

19 meter under jord

M. Pierre Jacquinot och hans två söner, Jacques och Jean-Guy startade sin vingård i Epernay 1947. I dag är det Jean-Manuel Jacquinot, son till Jean-Guy som sedan 1998 är oenolog och chef för produktionen tillsammans med François Nicolet, son till Jacques. På 17 hektar runt Epernay odlar man de traditionella druvorna chardonnay till 60 procent och resten är pinot noir och pinot meunier.

Jordmånen är till största delen kalkartad och man arbetar så hållbart man kan i både vingård och vineri enligt så kallad ”lutte raisonnée”. I dag är man medlem i ”Viticulture Durable en Champagne” som är en certifiering som tar ett helhetsgrepp om produktionen. Certifikatet är giltigt från och med 2017 års skörd. Se mer information på www.agricultur.gouv.fr. I den handgrävda vinkällaren från 1873, 19 meter under jord, får vinerna vila på sin andra jäsning i flera år innan man degorgerar.