Brocard Pierre

När örat mot marken är fullt naturligt

Att verkligen förstå vingården, att lyssna på rankorna och sedan ta hand om dem på bästa sätt. Det är vad jobbet som vinmakare handlar om, enligt Thibaud Brocard, champagneproducent i Côte des Bar. På jordmånen av kalksten och Kimmeridge-lera trivs pinot noir, druvan som dominerar rejält, och odlingsytan växer i distriktet som känns högaktuellt.

Côte des Bar ligger halvvägs till Chablis, sett från själva centrum i Champagne, och är något av en uppstickare. Trendigt som sjutton, lite mer ”laid back”, präglat av modern ambition och experimentlusta. Tidigare såldes merparten av skörden till de stora champagnehusen, men under senare år har allt fler satsat på tillverkning och gärna med fokus på just terroir och hantverk. Côte de Bars är även platsen där årgångsvin mellan varven kommer på instegsnivå, hantverksinriktningen välkomnar årgångsskillnader.

Hos producenten Brocard Pierre är siktet inställt på mousserande kvalitet värdig toppgastronomi och med ett uttryck som förmedlar den generösa, uttrycksfulla terroir som finns att förvalta. Det hela sin början redan 1932, först med Georges. Sedan följde Emil, Henri och Pierre Brocard. Och i dag är det Pierres son Thibaud som sedan 2012 leder verksamheten, lägger örat mot vingårdens mark och tar ut en ansvarsfull, hållbar kurs.

”Som vinmakare har jag ett stort ansvar för det vi kallar terroir. Det gör att jag vill jobba så naturligt som möjligt, ekologiskt och med vissa inslag från biodynamiken, även om vinerna inte är certifierade”, säger Thibaud.

Två mousserande viner från Brocard Pierre finns på vår vinlista. Plus ett rött och vilt naturvin i en kaxig tolkning av Thibaulds favoritdruva pinot noir – fattas bara annat!