Gysler Sonnentau Scheurebe Trocken
Ekologiskt | Veganvänligt
Druvorna till vinet är odlade på en förhistorisk jordmån som kallas ”rothliegend” och består av rödaktig, sedimentär sten från den geologiska perioden med samma namn. Denna jordmån är rik på järnoxid, vilket ger den dess karakteristiska röda färg. Mikroklimatet, som skyddas av omgivande berg och skog, passar vinodling väldigt bra. Druvorna är biodynamiskt odlade och vinet är certifierat enligt Demeter som är ett internationellt nätverk av kontrollorganisationer för biodynamisk odling.
Druvorna skördas för hand och jäser på sin egen naturliga jäst i ståltank och får sedan mogna på sin jästfällning i fem månader. Vinet innehåller minimalt med sulfiter enligt Demeters stränga regelverk och klarnas inte.
Doft och smak
Vinet är svagt ljusgult i färgen och har en aromatisk doft av fläderblomma, mogen lime, grapefrukt och en liten ton av timjan. Ett härligt friskt vin med massor av färsk mogen citrus, läskande och med en mineraltextur som stramar upp. Perfekt som aptitretare men passar även bra till en grillad fisk med färskpotatis slungade i ett citron- och kaprissmör tillsammans med färska örter såsom timjan och körvel.
Produktfakta
Producent | Weingut Gysler |
---|---|
Vinmakare | Alexander GYsler |
Land | Tyskland |
Region | Rheinhessen |
Druvor | 100% scheurebe |
Alkohol | 10,5 % |
Årgång | 2023 |
Lagring | Ståltank |
Förpackning | Flaska 750 ml |
Förslutning | Skruvkork |
Kartong | 12 flaskor |
Varugrupp | Vitt vin |
Pris | 179:- inkl moms |
Restaurang | 135:- exkl moms |
Certifierat Ekologiskt | Ja |
Veganvänligt | Ja |
Weingut Gysler
Ekologi och biodynamik i vingården
År 1999 övertog Alexander Gysler vingården som grundades redan 1750 i västra Rheinhessen. Staden heter Weinheim och är känd för sina geologiska förhistoriska fynd. Jorden kallas Rothliegend och dateras ungefär 285 miljoner år tillbaka i tiden. Den består av vittrande sandsten som ger en fin mineralton. Mikroklimatet, som skyddas av omgivande berg och skog, hjälper druvorna att mogna perfekt med bibehållen syra. Alexander Gysler vill att hans viner ska vara individuella och samtidigt spegla druvans och platsens ursprung. År 2004 började arbetet mot en ekologisk odling och i dag arbetar man helt biodynamiskt och är även Demeter-certifierade.
Weingut Gysler använder därmed minimalt med sulfiter i vinerna. Produktionen ligger på 85 000 flaskor per år. Huvuddruvan är riesling, men Gysler odlar även druvorna pinot gris och pinot blanc.