Clos Des Vins D'Amour

Med druvor från soliga, södra Frankrike

Clos des vins d´Amour ligger i Maury som är en by i den sydliga delen av Languedoc-Roussillon, nära staden Perpignan. Vingården omfattar 24 hektar, den ligger i skuggan av berget Queribus och ägorna är utspridda över Tautavel, Maury och Saint Paul de Fenouillet. Vingården är sedan 1860 en familjeägd egendom och den drivs i dag av Christine, Laurence, Christophe och Nicolas Dornier.

Arbetet är ekologiskt inriktat och Clos des vins d´Amour innehar Ecocert, vilket bland annat betyder att alla druvor skördas för hand. År 2008 stod det nya, moderna vinhuset klart mitt i byn Maury. Jordmånen består till stor del av svart skiffer och till 70 procent odlas druvan grenache noir, som är den dominerande druvan i Maury. Andra druvor man odlar är mourvèdre, carignan, syrah och grenache blanc.

Maury representerar även ett naturligt sött vin, så kallat VDN eller Vin Doux Naturel,  som framställs genom att man tillsätter druvsprit under jäsningen. Detta för att stoppa jäsningsprocessen och därmed få ett sött starkvin som i Frankrike alltså kallas kallas för ett naturligt sött vin, ”vin doux naturel” eftersom socker finns kvar i musten. Området är en AOP för söta viner sedan 1936 och endast fyra druvor är tillåtna – grenache noir, grenache gris, grenache blanc och macabeu.